Terug

5 redenen waarom lezen goed voor je is

  • Door Leon
  • 25 / 01 / 2020 0
5 redenen waarom lezen goed voor je is

1. Lezen zorgt voor een betere woordenschat
2. Lezen verbetert je concentratie
3. Lezen is ontspannend
4. Lezen vertraagt dementie
5. Lezen verruimt je denken

Lezen is een van de eerste dingen die je leert als je naar school gaat. Iedere school wil dat hun leerlingen zo goed mogelijk leren lezen. Daarom worden de kinderen niet alleen gemotiveerd om goed hun best te doen op school, maar ook om thuis zo veel mogelijk boeken te lezen.

Goed kunnen lezen is belangrijk voor de toekomst van een kind. Voor zo goed als elk toekomstig beroep is het namelijk belangrijk om te kunnen lezen. Het is dus logisch dat kinderen veel boeken moeten lezen om hun leesvaardigheid te verbeteren. Maar waarom zou je door gaan met boeken lezen, als je het toch al goed kunt? Lezen is niet alleen een leuk tijdverdrijf, het is ook nog heel erg goed voor je. Hier volgen 5 redenen.

1. Lezen zorgt voor een betere woordenschat

Door regelmatig een boek te lezen neemt je woordenschat toe. Doordat je je vrijer kunt uitdrukken en meer woorden en zinsconstructies kent, word je beter in taal. Deze rijkere taal is prettig, je kunt je beter uitdrukken. Maar niet alleen dat, een rijker taalgebruik zorgt er ook voor dat je beter scoort bij sollicitatiegesprekken of brieven. Er schijnt zelfs een verband te zijn tussen veel lezen op jonge leeftijd en een hoger salaris als volwassene.

2. Lezen verbetert je concentratie

Door te lezen oefen je je concentratievermogen. Je brein is heel actief als je leest. Dus elke keer als je je boek openslaat en begint te lezen, oefen je je brein om zich te concentreren. Door regelmatig te lezen zul je ook andere taken met meer concentratie kunnen verrichten. Ook voorlezen heeft een positief effect op de concentratie. Kleine kinderen die regelmatig voorgelezen worden, ontwikkelen meer concentratievermogen dan kinderen die niet voorgelezen worden.

3. Lezen is ontspannend

Ondanks dat lezen je brein aan het werk zet, werkt lezen ontspannend. Een onderzoek aan de universiteit van Sussex bewijst dat lezen je stressniveau met 68% doet dalen. Terwijl je leest daalt je hartslag en ontspannen je spieren, wat voor een ontspannen gevoel zorgt. Als je helemaal in je boek opgaat vergeet je alle stressvolle dingen van de dag voor een moment, wat ook erg belangrijk is. Door even te lezen kun je dus goed resetten.

Lezen is ook een ideale avondactiviteit. Als je een stukje leest voor het slapen gaan zul je makkelijker in slaap vallen en beter uitrusten. Het is dus veel beter om even een hoofdstuk uit je boek te lezen voor het slapen gaan dan om wat op je telefoon te doen. Het blauwe licht op je telefoon maakt je ogen juist rusteloos en zorgt dat je minder goed in slaap valt.

4. Lezen vertraagt dementie

Lezen houdt je hersenen actief. Dit is belangrijk, vooral voor volwassenen. Door regelmatig te lezen blijf je je brein als het ware trainen. Hierdoor zullen de dementieverschijnselen niet zo snel zichtbaar worden als bij mensen die niet lezen.

5. Lezen verruimt je denken

Tijdens het lezen leer je heel veel. En dan hebben we het niet automatisch over educatieve boeken. Ook door fictieve verhalen te lezen leer je veel. Je leert bijvoorbeeld over hoe verschillend mensen leven en hoe deze mensen zich voelen. Dit zorgt ervoor dat je meer empathie krijgt en je beter in anderen kunt verplaatsen. Ook leg je tijdens het lezen vaak verbanden met hoe jij je voelt en herken je bepaalde gevoelens of gebeurtenissen bij de personages. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen de wereld beter kunt te begrijpen, maar ook jezelf.

Kies een boek!

Lezen verbetert dus je woordenschat en concentratie, houdt je brein actief, verruimt je denken en is heerlijk ontspannen. Bestel dus nu een boek en verdwijn er helemaal in, je zult ervan genieten.

Bekijk onze boeken

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Beoordeling door klanten: 9.3 / 10 - 3279 Reviews @ beoordelingen