Terug

Redenen waarom lezen goed voor je is

Redenen waarom lezen goed voor je is

Het vermindert je stress
Je leeft langer
Je slaapt beter
Het is goed voor je brein
+1 Voor je sociale vaardigheden

De één houdt ervan en de ander wil er liever niet aan beginnen. Maar wist je dat het lezen van een goed of interessant boek ontzettend goed voor je is? Buiten het feit dat het ontspannend is en je van sommige boeken ook echt wel wat kunt leren, is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Hoe dat precies zit lees je in dit artikel.

Het vermindert je stress

Dat lezen een goede manier is om te ontspannen weten de meeste mensen wel. Maar volgens een studie van de Britse universiteit van Sussex kan lezen er zelfs voor zorgen dat je stressniveau met wel 68% kan dalen. En het maakt hierbij niet eens uit of je een goed boek leest of een interessant tijdschrift; zes minuten lezen kan er al voor zorgen dat je hartslag daalt en de spanning in je spieren verminderen. De truc hierbij is om helemaal in het verhaal op te gaan, ongeacht welk verhaal dit is. Hierdoor kan je ontsnappen aan je zorgen en stress.

Je leeft langer

Volgens een ander onderzoek, namelijk dat van de Yale University School of Public Health, kan regelmatig lezen er voor zorgen dat je langer leeft. Wanneer je als volwassene meer dan 3,5 uur per week leest heb je een lagere kans om te sterven in de 12 jaar die daarop volgen. Dit zou betekenen dat je per dag een halfuur moet lezen om vervolgens langer te leven.

Je slaapt beter

Het is algemeen bekend dat je de telefoon, televisie en tablet beter kunt vermijden vlak voordat je gaat slapen. Zeker wanneer je een slechte slaper bent is dit niet verstandig. Wat wel zeker kan helpen om sneller in slaap te vallen is het lezen van een boek. Dit zorgt er namelijk voor dat de overgang tussen wakker zijn en slaperig worden makkelijker gaat waardoor je daarna beter in slaap valt.

beter slapen

Het is goed voor je brein

Hoe ouder we worden, hoe langzamer ons brein gaat werken. Dit kan ervoor zorgen dat het herinneren van een bepaalde naam of telefoonnummer moeilijker wordt. Er zijn verschillende studies waaruit blijkt dat veel lezen het verouderingsproces van het brein kan vertragen. Er wordt zelfs gezegd dat veel lezen er uiteindelijk voor kan zorgen dat dementie op een afstand wordt gehouden, net zoals andere stimulerende activiteiten dit kunnen.

+1 Voor je sociale vaardigheden

Je zou denken dat mensen die ontzettend veel lezen niet echt de meest sociale types zijn. Maar uit een studie blijkt dat vooral mensen die fictie lezen juist meer empathisch zijn. Zo zouden ze meer begrip hebben voor de gedachten, overtuigingen en verlangens van anderen ook wanneer deze niet overeenkomen met hun eigen ideeën.

Conclusie

We kunnen dus wel stellen dat lezen goed voor je is maar dat lezen ook belangrijk is! Niet alleen is het heerlijk om in een boek te duiken en compleet te kunnen ontsnappen aan de realiteit; je hebt er later in je leven ook echt wel profijt van. En zoals hierboven al is aangegeven, het maakt er hierbij niet uit of je het nieuwste boek van je favoriete schrijver leest of een simpel tijdschrift over de laatste mode. Zodra jij je volledig kunt ontspannen en even weg kunt zijn van de realiteit, doe je het al goed! Het belangrijkste aan lezen is natuurlijk dat je het leuk vindt en er plezier in hebt. Wanneer dit niet het geval is krijg je het hele verhaal ook niet volledig mee en dat is zonde. Zo verspil je een hoop tijd, en die tijd had je ook kunnen besteden aan het lezen van een boek dat jou wel aanspreekt.

Bekijk onze boeken

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Beoordeling door klanten: 9.3 / 10 - 3279 Reviews @ beoordelingen
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »